Cafea

03/03/2024

Cafea si Tehnologie : Cum au Revolutionat Experienta Cafelei, Internetul si Noile Tehnologii

Preambul Cafeaua a evoluat dincolo de simpla bautura matinala, devenind o experienta complexa si rafinata. O parte semnificativa a acestei transformari a fost influentata de ascensiunea Internetului si adoptarea Noilor Tehnologii. In acest articol, vom explora modul in care cafeaua si tehnologia se intrepatrund, schimband fundamental felul in care...

01/09/2023

Fermele familiale de cafea de specialitate : autenticitate, trasabilitate si sustenabilitate

Micii producatori, inima traditiei cafelei Fiecare ceasca evoca o poveste de familie Ceasca de cafea aburinda si parfumata, care sta pe masa ta, provine din boabe de cafea a caror esenta este inradacinata in micile parcele ale fermelor familiale, imprastiate in intraga lume. Aceste ferme, care se intind adesea pe mai putin de 5 hectare si care...

07/09/2022

Cafea de origine - single origin sau blend, care sunt diferentele ?

Unora le place cafeaua cu un corp bogat, altii apreciaza notele sale citrice sau amestecul de condimente si fructe uscate, altora le place aromele gurmande de ciocolata, etc...O coincidenta fericita, deoarece cafeaua are in jur de 800 de arome si o multitudine de soiuri. Ca si in viticultura, prajitorul de cafea lucreaza cu mai multe varietati de...

26/09/2021

Cafea de specialitate - specialty coffee : ce este si cum se clasifica pe scara SCA ?

Daca sunteti un adevarat amator de cafea, este foarte probabil sa fi auzit deja vorbindu-se de "cafea de specialitate". In spatele acestui termen se ascunde o cafea de excelenta, comparabila cu vinurile "grands crus". O cafea de specialitate provine dintr-un terroir trasabil, un terroir cu o identitate proprie : fiecare cafea are un mesaj de transmis...

01/09/2021

Cafea Arabica : o scurta trecere in revista a principalele tari producatoare

Arborelui de cafea nu-i place nici soarele arzator, nici vanturile puternice, cu atat mai putin inghetul. El prefera sa creasca la caldura,  la o temperatură constanta si cu umiditate suficienta, la adapostul altor copaci mai inalti, care-i ofera umbra.   De aceea, tarile producatoare de cafea arabica sunt situate in zona...

12/04/2021

Cafea proaspat prajita : de ce este important ?

Data de prajire este unul dintre cele mai importante elemente atunci cand vine vorba de cafea. De ce este atat de important ? Pentru ca daca utilizati o cafea care a fost prajita de mult timp, este ca si cum ati utiliza o cafea "moarta", lipsita de orice aroma. Rezultatul in ceasca va fi o deceptie 100% ! Cafeaua ramane optima pentru consum timp...

21/03/2021

CAFEA VERDE : care sunt diferitele procese de prelucrare ?

Pentru cei care nu stiau, cafeaua care va incanta papilele gustative in fiecare dimineata este la baza un fruct rosu, care se numeste « cireasa de cafea ». Si cat de surprinzator ar fi, boabele de cafea verde pe care le stie toata lumea sunt de fapt samburii acestui fruct rosu. Pentru a intelege mai bine diferentele dintre aceste procese,...

25/01/2021

Este CREMA garantia unui espresso perfect ?

Unul dintre elementele cel mai usor observabil, in momentul extractiei unui espresso, este CREMA. Ce este CREMA ?   CREMA este acea spuma de culoare cafenie care se formeaza deasupra unui espresso, ii confera textura si gust. Ea ar trebui sa fie consistenta si sa reprezinte aproximativ 10% din volumul unui...

27/02/2020

Cum se decafeinizeaza cafeaua ?

Sunteti un fan al cafelei decafeinizate si pentru nimic in lume nu ati sacrifica aceasta mica placere zilnica ? In acest articol veti afla mai multe despre metodele de decafeinizare. STIATI CA ? ... ca si alte descoperiri importante, decafeinizarea este rezultatul unui accident Cafeaua decafeinizata a fost inventata in Germania de Ludwig...

28/09/2019

Care este diferenta intre CAPPUCCINO, LATTE si FLAT WHITE ?

Cafeaua este intotdeauna un subiect de conversatie captivant. De-a lungul timpului, au intervenit multe schimbari in metodele de preparare a cafelei, care au condus la aparitia unui numar mare de bauturi noi fabricate din cafea. Totusi, combinatia cea mai reusita ramane cea dintre cafea si lapte ! In boutique, suntem adesea intrebati care este...

10/04/2019

Cum se degusta cafeaua : metoda Braziliana

Metoda braziliana este o metoda de degustare a cafelei recunoscuta in toata lumea si este utilizata atat de organisme internationale din domeniul cafelei, cat si de prajitorii de cafea. Ea permite analiza proprietatilor olfactive si gustative ale cafelei. Cafeaua contine in jur de 800 de arome . P roportia si natura lor determina...

08/03/2019

Degustarea cafelei : un pic de vocabular !

Senzatiile percepute in momentul degustarii cafelei sunt adesea dificil de descris : fie nu reusim sa gasim cuvantul potrivit pentru a descrie ceea ce simtim, fie, pur si simplu, nu stim cuvintele care trebuiesc utilizate! Acest vocabular ar trebui sa va ajute ;-). In urma acestei lecturi va veti putea surprinde prietenii la o degustare de cafea,...

01/02/2019

Care este cafeaua cea mai scumpă din lume ?

Cei mai mulţi dintre fermieri luptă împotriva dăunătorilor : rozătoare, păsări, etc. dar alţii au înţeles, de sute de ani, că digestia, unora dintre aceștia, este cea mai bună metodă de fermentaţie a cafelei. Astăzi, cafelele predigerate sunt apreciate pentru corpul rotund şi exotismul lor. Acest interes nu este recent deoarece, deja, în India secolului...

27/11/2018

Cafea boabe sau cafea măcinată ? Avantaje și inconveniente

Cafea boabe sau cafea măcinată ? O întrebare pe care mulţi amatori de cafea și-o pun. Pentru a face o bună alegere, este important cunoașterea avantajelelor şi dezavantajelor fiecărui tip de cafea. Tur de orizont… Cafea măcinată, tipul de cafea cel mai utilizat Cafeaua măcinată este cea mai populară în Romania. Dovada ? Aproape 80 %...

28/10/2018

Care este cel mai bun moment pentru a bea cafeaua de dimineață ?

De cele mai multe ori, ne ridicăm din pat și ne ducem la bucătărie să preparăm cafeaua. Foarte multe persoane au acest reflex. Dar este oare bine ? Nopți nedormite, oboseală, somn agitat… se pare ca 9 din 10 persoane au obiceiul să bea o cafea pentru a se trezi dimineața. O idee bună ? Potrivit diferitelor studii științifice, nu trebuie să bem cafea...

27/09/2018

Cafea Arabica versus cafea Robusta

Cafea ARABICA si Cafea ROBUSTA : care sunt diferentele intre aceste doua varietati de cafea ? Cum putem sa le deosebim ? Este una mai buna decat cealalta ? Incercam mai jos sa raspundem la aceste intrebari facand o comparatie intre cele doua cafele, pentru a va permite Dumneavoastra sa alegeti ! Arbori de cafea diferiti Putini stiu ca arborele...

07/09/2018

Metodele de prajire a cafelei

Prajirea cafelei este una dintre cele mai importante etape pentru a obtine in ceasca o licoare plina de arome ! Modul in care cafeaua este prajita, afecteaza atat aromele cat si calitatea produsului final . Pentru a obtine un maximum de arome si gust, prajirea cafelei ar trebui sa se faca la foc mic, mai mult timp, ca odinioara. Cu toate acestea,...

14/06/2018

Prajirea cafelei : cine au fost precursorii ?

Descoperirea « prajirii cafelei » Prajirea cafelei a fost descoperita intamplator. In Yemen, doi calugari, Sciadli si Aydrus, se ocupau de recolta de cafea. Intr-o dupa-amiaza ploioasa, ei s-au intors cu boabele de cafea recoltate, complet udate de ploaie. Pentru a usca boabele, ei le–au pus pe un semineu, unde ardea un foc bun. Apoi, au plecat la...

27/05/2018

Cafea fara zahar sau cu zahar ?

Dezbaterea este deschisa... Din ce tabara faceti parte Dvoastra ? CafeThe’scu face parte din tabara « FARA ZAHAR » . Potrivit unor studii, aproape 80% dintre consumatorii de cafea, aleg s-o indulceasca. Ceea ce poate parea o erezie pentru unii, este o chestiune de gust pentru altii. Permitand limitarea amaraciunii cafelei, zaharul ofera, de...

05/05/2018

Prepararea unei CAFELE NAPOLITANE

Cafeaua napolitana este unica atat datorita gustului sau puternic, cat si modului sau de preparare foarte original. Un pic de aer italian, va tenteaza ? CafeThe'scu va invita sa descoperiti modul de functionare al cafetierei Napolitane, dar si cum sa va preparati o cafea napolitana. O istorie veche de mai multe secole … In anul 1819 , un...

30/03/2018

10 „PORUNCI” pentru o CAFEA PERFECTA

1. Cafea proaspat macinata, tu vei utiliza ! Atentie la prospetime, cafeaua isi pierde rapid caracteristicile organoleptice, prefera intotdeauna o cafea proaspat macinata. 2. Cafeaua in frigider, tu n-o vei mai pune ! Este inutil sa pastrezi cafeaua in frigider. Aceasta practica nu va prelungi durata prospetimii cafelei. In plus, cafeaua...

12/06/2016

Cafea verde pentru slabit !

Iata un subiect care nu prea face parte din preocuparile unui prajitor de cafea, dar care ne intereseaza, pentru ca vindem si cafea verde. Temele pe care am putea sa le abordam cu usurinta, ar fi mai degraba legate de aromele cafelei, prajirea cafelei, cultura cafelei, etc. In ceea ce priveste sanatatea, acesta nu este tocmai terenul nostru....

25/03/2016

O alta istorie a cafelei...

Istoria cafelei este la fel de misterioasa, ca si aroma ei. Printre zecile de legende care evoca nasterea cafelei, cea mai cunoscuta este aceea a ciobanul yemenit Kaldi : «Un camilar, sau un paznic de capre, se plangea calugarilor din Arabia Felix, ca, camilele sau caprele sale, ramaneau treze toata noaptea si sareau, ceea ce nu era in...

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Postari recente