Care este diferenta intre CAPPUCCINO, LATTE si FLAT WHITE ?

28/09/2019

Cafeaua este intotdeauna un subiect de conversatie captivant. De-a lungul timpului, au intervenit multe schimbari in metodele de preparare a cafelei, care au condus la aparitia unui numar mare de bauturi noi fabricate din cafea. Totusi, combinatia cea mai reusita ramane cea dintre cafea si lapte !

In boutique, suntem adesea intrebati care este diferenta intre un CAPPUCCINO, un FLAT WHITE si un LATTE ?

Sa incepem mai intai cu originea lor

CAPPUCCINO vine din Italia.

LATTE are nume diferit in unele tari, dar cafeaua LATTE „comerciala” este o inventie americana.

Opiniile raman impartite in ceea ce priveste originea cafelei FLAT WHITE : Noua Zeelanda sau Australia ? Un lucru este sigur, vine de undeva din Pacific.

Sa explicam acum, care sunt diferentele dintre aceste trei bauturi, combinatie intre cafea si lapte :


Ce este un CAPPUCCINO ?

Un CAPPUCCINO contine cantitati egale de espresso, de lapte incalzit si spuma de lapte.

Recipientul pentru CAPPUCCINO este mai mic decat cel pentru un LATTE, care are de obicei intre 150 si 180 ml. Capacitatea recipientului este foarte importanta pentru a obtine un echilibru corect intre aroma espresso-ului si cantitatea potrivita de lapte.

Spuma unui cappuccino poate fi uscata sau catifelata. Spuma uscata are bule mari, aerisite si un volum important, in timp ce in spuma catifelata sau micro spuma, bulele sunt abia vizibile.

Reteta cea mai utilizata :

- Un espresso simplu – 1/3

- Lapte incalzit la 60 – 65 ° – 1/3

- Spuma de lapte - 1/3

- Toate intr-un recipient de 180 ml, umplut pana la margine.


Ce este un LATTE ?

In traducere literara din italiana : "Lapte". De aceea, aceasta bautura are de obicei o proportie mare de lapte in raport cu cantitatea de cafea. Se poate prepara cu o doza simpla sau o doza dubla de espresso, dar cel mai frecvent intalnim varianta cu o doza dubla de cafea.

Stiati ca: in Italia, o „cafea latte” este o cafea simpla cu lapte, iar „latte” este un pahar cu lapte ?

Cea mai obisnuita reteta este:

- Un espresso simplu sau dublu

- Laptele incalzit la 60-65 ° C si un strat subtire de spuma de lapte, aproximativ 1 cm

- Toate intr-un recipient de 200-220 ml, umplut pana la margine.


Ce este un FLAT WHITE ?

In majoritatea barurilor si cafenelelor, un FLAT WHITE este de fapt un latte mai mic, cu mai putin lapte. La fel ca si la cafeaua latte, utilizati o doza dubla de espresso. Aceasta bautura are mai putina spuma ca un cappuccino si de obicei, este servit intr-un recipient de 160 ml pana la 180 ml.

FLAT WHITE –ul este favoritul consumatorilor de cafea, care prefera un gust mai intens de espresso. Laptele intr-un FLAT WHITE ajuta sau imbunatateste gustul bauturii, in timp ce espresso-ul domina mereu in gura.

Reteta clasica contine :

- Un espresso dublu

- Laptele incalzit la 60-65 ° C si un strat subtire de spuma de lapte, aproximativ 1 cm

- Toate intr-un recipient de 180 ml, umplut pana la margine.


Ati observat ca principalele diferente dintre aceste bauturi sunt :

- proportiile de lapte si cafea

- volumul bauturii finale.


In ultimul timp, din ce in ce mai multe cafenele din strainatate, aleg sa renunte la cantitatile de mai sus si lasa clientii sa aleaga volumul bauturii pe care o doresc si numarul de shot-uri de cafea.

Si in Romania s-a intamplat la fel. Clientii privilegiaza bauturile cu mai mult lapte. De aceea, cantitatile de lapte mentionate mai sus sunt un pic mai mari in Romania.

Si noi ne-am adaptat la dorintele clientilor nostri. Este mult mai simplu. Suntem constienti de faptul ca interpretarea fiecareia dintre aceste bauturi pe baza de cafea este unica pentru fiecare client. De aceea, inainte de a servi clientul, ii explicam care sunt diferentele si ce cantitati de cafea sau lapte, contine fiecare bautura.

Bazati-va pe proportiile de mai sus, dar si pe dorintele si gusturile voastre, atunci cand va pregatiti sa preparati un LATTE, un CAPPUCCINO sau un FLAT WHITE. Degustare placuta !

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu