Despre noi

…cu cativa ani buni in urma, am descoperit in Franta, cafeaua prajita artizanal.

In acel moment, un declic s-a produs. Avand ocazia de a discuta cu mai multi “torrefacteurs” (prajitori de cafea) si de a asista la prajirea cafelei, am reusit sa patrundem in universul cafelei, am inceput sa-i descoperim misterele, si porti ni s-au deschis, spre noi lumi.

Am descoperit arome diverse, savori, la care nici nu ne-am gandit.

Incet, incet, pasiunea pentru o “cafea buna” a devenit o realitate.

Mai tarziu, ne-am hotarat sa facem ca acesti prajitori, sa impartasim pasiunea noastra pentru cafea, deschizand o prajitorie artizanala in Bucuresti.

Dar pentru aceasta, numai pasiunea nu era de ajuns, deoarece nasterea unei cafele bune si a paletei sale aromatice, incepe din sol, intr-o plantatie si continua cu prajirea, etapa in care care se produce dezvoltarea aromelor si a caracteristicilor senzoriale.

De asemeni, prajirea artizanala a cafelei, nu este doar o simpla prajire, ci alchimia dintre un produs nobil si cunostintele unei persoane, capabila sa scoata in evidenta cele mai bune caracteristici ale unei cafele, facand-o remarcabila prin stilul sau personal.

Plecand de la aceste convingeri, am cautat mai intai furnizorul de la care am putea obtine cafele verzi exceptionale, prin profilul lor senzorial, prin tipicitate (legata de climat, natura solului, altitudine, ploi, vant, expunerea la soare, etc.), modul de recoltare, modul de tratare a ciresei pentru a deveni o boaba de cafea verde, etc.

Etapa urmatoare a fost alegerea masinii de prajit. Dupa multe cautari, documentari, intrebari, ne-am decis la marca JOPER, care are o experienta de peste 50 de ani in domeniu, si am achizitionat o masina, noutate in Romania, prevazuta cu un sistem de creare a unui profil de prajire. In functie de tipul de prajire al cafelei, pentru espresso sau pentru filtru, de caracteristicile initiale ale best replica omega cafelei, anumite etape ale prajirii (dezvoltare, caramelizare) trebuie sa dureze mai mult sau mai putin timp. Programul ne ajuta sa cream profilul dorit si sa urmarim curba temperaturii cafelei in timpul prajirii. Rezultatul : un profil de prajire identic in timp.

Apoi, au urmat cursurile de prajire… da, a fost nevoie si de cursuri, caci in timpul prajirii se produce o reactie chimica, reactia MAILLARD. Deci pentru prajire este nevoie si de ceva cunostinte de chimie, logica, matematica, chiar si fizica (transferul caldurii in timpul prajirii : conductie si convectie). Cursurile de prajitor le-am facut in Franta, la un centru de formare recunoscut de statul Francez.

Si dupa ceva timp de demersuri administrative…in sfarsit am reusit sa deschidem boutique-ul nostru din Calea Mosilor nr.253, unde va ateptam cu drag…la o cafea buna !!