Cafea de origine - single origin sau blend, care sunt diferentele ?

07/09/2022

Unora le place cafeaua cu un corp bogat, altii apreciaza notele sale citrice sau amestecul de condimente si fructe uscate, altora le place aromele gurmande de ciocolata, etc...O coincidenta fericita, deoarece cafeaua are in jur de 800 de arome si o multitudine de soiuri.

Ca si in viticultura, prajitorul de cafea lucreaza cu mai multe varietati de cafea, fiecare varietate avand savori si arome specifice. Prajitorul de cafea poate exprima caracterul unic al unui terroir folosind doar boabele de cafea care provin din acesta din urma, aceasta fiind o cafea de origine sau sa asocieze originile intre ele, pentru a compune un amestec de arome, aceasta fiind o cafea blend.


Cafea de origine : o cafea de puristi ?

Asa cum indica destul de clar si numele sau, o cafea de origine este o cafea din boabe de o singura provenienta, un singur terroir geografic : de la o singura ferma, de la mai multi mici producatori situati in aceeasi regiune sau de la mai multe ferme situate in aceeasi tara.

Cafeaua de origine, ca si in cazul vinului, este o cafea legata de terroir-ul sau (natura solului, clima, expunerea, speciile botanice), dar si de modul de procesare, recoltare, uscare. Cafeaua "single origin" ne dezvaluie tipicitatea terroir-ului din care provine. Aceasta evidentiaza toti pasii pe care o cafea ii va experimenta pentru a dezvolta aromele sale. Aromele cafelei de origine pot varia de la an la an, datorita conditiilor climatice.

La CafeThe'scu originea cafelelor noastre este mentionata pe ambalaj. Aceasta cafea nu este, desigur, rezervata doar cunoscatorilor de cafea, ea poate fi apreciata si de un amator informat care cauta o anumita tipicitate organoleptica. O singura tara sau o regiune ? Si una si alta sunt cafele de origine. Cafele de origine boabe sau macinate gasiti aici.

Pentru a nu confunda ... O cafea de specialitate este intotdeauna o cafea de origine. In schimb o cafea de origine poate fii si o cafea care nu este considerata cafea de specialitate, adica o cafea cu un scor SCA inferior la 80 de puncte. Mai multe informatii despre cafeaua de specialitate, gasiti aici.

ATENTIE ! pe anumite site-uri gasiti cafea de origine care nu este cafea de specialitate.


Cafea BLEND, amestec de savori

Cafelele care intra in categoria BLEND sunt amestecuri de boabe de diferite origini, si prin urmare din profiluri aromatice diferite, care permit, prin modularea proportiilor, armonizarea gustului si conferirea unei anumite consistente. Aceste amestecuri ofera posibilitatea prajitorului de cafea de a sublima originile prin combinarea caracteristicilor lor respective, pentru a consolida, echilibra sau contrasta aromele lor.

La CafeThe'scu, tocmai din aceste ultimele doua motive realizam blenduri de cafea. Blendurile noastre exprima anumite arome, care isi asuma caracteristicile lor, indiferent de momentul cand le degustati. Pentru a degusta blendurile momentului pe aici...


Si daca ...


Si daca ati compune propriul amestec de cafea in scopul de a obtine cafeaua care va caracterizeaza? O posibilitate de a pune la incercare simturile si de a explora terroir-urile prin aromele lor. Selectionati doua sau trei cafele de origine in functie de caracteristicile care par sa vi se potriveasca cel mai bine (simplu cu descrierile complete pe care le facem pentru fiecare cafea). Degustati mai intai fiecare cafea separat, pentru a simti aromele. Apoi asamblati doua cafele cu proportii diferite, optional adaugati o a treia pentru a exprima o nota particulara. Comparati, ajustati.

Savurati BLENDUL VOSTRU de cafea si mai presus de toate, nu ezitati sa-l partajati !Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu