Daca sunteti un adevarat amator de cafea, este foarte probabil sa fi auzit deja vorbindu-se de "cafea de specialitate". In spatele acestui termen se ascunde o cafea de excelenta, comparabila cu vinurile "grands crus".
O cafea de specialitate provine dintr-un terroir trasabil, un terroir cu o identitate proprie : fiecare cafea are un mesaj de transmis in functie de originile si metodele sale de productie. Acest mesaj il regasim in licoarea din ceasca printr-o multitudine de savori : aciditate, amaraciune, dulceata, etc. si o gama larga de arome : fructate, gurmande, florale, condimentate, etc. (vezi foto SCA de mai sus)
Termenul de "cafea de specialitate" a fost utilizat pentru prima oara in anul 1974 in - Jurnalul de comert cu ceai si cafea - pentru a descrie o cafea rara, de inalta calitate. Aceasta cafea exceptionala a fost consumata mai intai in cafenelele americane in anii 1970, dupa care a ajuns in Europa in anii 1980. Speciality Coffee Association (SCA) a dat o definitie foare precisa cafelei de specialitate :
Prin urmare, cafelele trebuie :
- sa fie notate peste 80/100 conform protocolului de notare SCA
- sa fie trasabile pana la ferma
- sa nu contina defecte din categoria 1 (exemple : bucati mari de lemn, boabe negre...) si maximum 5 defecte din categoria 2 (exemple : pietre mici, boabe de cafea sparte...) pentru un esantion de 300g.
Scorul SCA este un scor de 100 de puncte, suma a 10 scoruri de la 0 la 10, atribuite in functie de criterii organoleptice precise : miros, aroma, retrogust, aciditate, corp, uniformitate, echilibru, puritate, dulceata si impresie generala.
Notarea cafelei este realizata de degustatori profesionisti certificati, denumiti Q Graders. Ei degusta cafelele si analizeaza toate aceste elemente mentionate mai sus, in sesiuni de cupping foarte protocolare.
Conform acestei evaluari standardizate de catre SCA :
SCOR | GRAD | Cafea de specialitate |
90 - 100 | Cafea Remarcabila | DA |
85 - 89,99 | Cafea Excelenta | DA |
80 - 84,99 | Cafea Foarte Buna | DA |
Sub 80 | Cafea Fara Notare | NU |
In ultimii ani, sunt din ce in ce mai multi romani care apreciaza cafeaua de calitate si care achizitioneaza cafea de la prajitoriile de cafea. De asemeni, majoritatea acestora doresc mai intai sa cunoasca originea cafelei, modului de productie si a celui de prajire, dupa care sa o aprecieze in ceasca. A degusta o cafea, inseamna, intr-un fel, o calatorie in care sunt implicate toate simturilor !
In concluzie, universul cafelei de specialitate este in continua evolutie. Constatam o constientizare generala in vederea cautarii unei cafelei de calitate : o cafea cultivata, prajita si extrasa cu RESPECT. Fiecare actor din acest lant contribuie la nota finala !
CafeThe'scu, ca si prajitor si pasionat de cafea, participa la pastrarea acestui univers viu si incearca sa-l faca cunoscut la un cat mai mare numar de bautori de cafea, si nu numai.
Pentru a degusta cafele de specialitate... pe aici.
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu