Cafea verde pentru slabit !

12/06/2016

Iata un subiect care nu prea face parte din preocuparile unui prajitor de cafea, dar care ne intereseaza, pentru ca vindem si cafea verde. Temele pe care am putea sa le abordam cu usurinta, ar fi mai degraba legate de aromele cafelei, prajirea cafelei, cultura cafelei, etc. In ceea ce priveste sanatatea, acesta nu este tocmai terenul nostru. Dar cum subiectul este adiacent cu activitatea nostra si, in consecinta, merita cunoscut, ne-am decis sa ne documentam : pe Internet, in carti, reviste, cautand diverse studii in domeniu.

Dar mai intai, ce este cafeaua verde ?

Fructele arborelui de cafea, ajunse la maturitate, sunt niste boabe rosii sau galbene asemanatoare cu ciresele. In urma indepartarii pulpei fructului, prin diferite metode, raman semintele care sunt la interior si care au o culoare galben-verzuie. Acestea sunt boabele de cafea verde. Atunci cand sunt prajite, boabele de cafea verde isi schimba culoarea si devin maronii. Prajirea modifica compozitia boabelor de cafea si dezvolta aromele cafelei. Ea reduce continutul in cofeina si mai ales continutul in polifenoli si in acizi clorogenici. Comparata cu cafeaua prajita, cafeaua verde ar contine de patru ori mai multi compusi cu virtuti antioxidante si antiinflamatoare.

Cafeaua verde prezinta o compozitie nutritionala specifica, care a atras atentia cercetatorilor.

Ea a facut obiectul a numeroase cercetari si publicatii stiintifice, iar partizanii cafelei verzi, ii atribuesc multiple virtuti :

Cafeaua verde : eficace contra oboselii

Bogata in cofeina, cafeaua verde este un stimulent. Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala si reduce temporar starea de oboseala. Dar, consumata in exces, ea poate intarzia adormirea, poate afecta calitatea somnului si poate induce anxietatea.

Din aceasta cauza, consumul cafelei verzi, ar trebui limitat la 400 mg pe zi (2 cani medii de 150 ml de cafea verde), si chiar 200 mg pentru femeile insarcinate sau care alapteaza si pentru persoanele cu probleme cardiace. Nu trebuie sa uitam ca exista cofeina si in ceai, cacao, coca cola si alte bauturi energizante…si ca pentru a preveni oboseala, ar trebui mai intai sa dormim suficient !

Cafeaua verde : buna pentru ficat

Cresterea numarului de persoane supraponderale sau obeze in lume, este insotita de o epidemie de « steatoza hepatica » non alcoolica. Excesele alimentare in grasimi saturate si in zahar, duc la acumularea de grasimi (tricliceride) in ficat. Cafeaua verde pare sa aiba un efect preventiv al steatozei si al inflamatiilor hepatice. Studiile efectuate sugereaza ca acidul clorogenic, prezent in cafeaua verde, protejeaza ficatul de efectele daunatoare ale unui regim dezechilibrat. Alte componente ale cafelei – fie ca este vorba de cafea verde sau cafea proaspat prajita – cafestolul si kahweolul, se pare ca stimuleaza enzimele de detoxifiere a ficatului.

Cafeaua verde : favorizeaza slabitul

Se stie de foarte mult timp, cafeaua verde favorizeaza arderea grasimilor din reserva …cu conditia de a practica un exercitiu fizic la scurt timp dupa ingestia ei. Cafeaua a fost mult timp inscrisa pe lista de produse dopante, interzise sportivilor de performanta. Ea stimuleaza usor metabolismul, in sensul ca cere organismului un consum de calorii mai mare. Recent, s-a descoperit ca acidul clorogenic, unul din compusii cafelei verzi, are aproape acelasi efect.

Cum se poate consuma cafeaua verde ?

Iata o reteta gasita pe Internet :

Puneti 7 boabe de cafea verde intr-un pahar de apa, seara. Lasati peste noapte sa infuzeze. Beti aceasta apa dimineata. Nu uitati sa o filtrati ! O sa slabiti fara sa schimbati dieta ; este foarte eficient, de asemenea, impotriva colesterolului...

Sunt si alte retete pe baza de cafea verde macinata.

Atentie la rasnita ! cafeaua verde este foarte densa si se rasneste foarte greu.

Surse : Cafea si medicina in 20 de intrebari (A.Nehlig), Cafeaua : compozitie, consum si incidente asupra sanatatii (G.Debry), doctissimo.fr, etc.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu