Ceasca de cafea aburinda si parfumata, care sta pe masa ta, provine din boabe de cafea a caror esenta este inradacinata in micile parcele ale fermelor familiale, imprastiate in intraga lume. Aceste ferme, care se intind adesea pe mai putin de 5 hectare si care reprezinta in jur de 70% din productia de cafea de specialitate, modeleaza in mare masura istoria cafelei.
Odata cu cresterea cererii de produse etice, trasabilitatea cafelei a devenit primordiala. Ea raspunde unei asteptari puternice a clientilor, care doresc sa stie de unde provin alimentele pe care le consuma. Faptul de a sti exact de unde provin boabele de cafea si cum au fost cultivate, ofera o transparenta totala consumatorului. Aceasta trasabilitate este cu atat mai precisa in cazul fermelor familiale.
Este important sa intelegem ca aceste plantatii familiale nu sunt doar ferme; ele sunt inima multor economii locale. Cea mai mare parte a recoltarii cafelei de specialitate se face manual, necesitand o forta de munca considerabila si facand costul acestei munci o parte semnificativa a costurilor de productie. De exemplu, in Brazilia, peste 300.000 de fermieri depind de recolta de cafea, alimentand astfel o economie de care beneficiaza milioane de oameni.
Fermele familiale au o relatie intima cu arborele de cafea. Odata plantat, arbustul necesita o asteptare de cel putin trei ani inainte de a fi productiv. Dupa aparitia primelor cirese de cafea, arborele de cafea continua sa produca zeci de ani, asigurand o sursa stabila de venit pentru aceste familii. Pentru aceste familii de productatori de cafea, calitatea cafelei este o sursa de mandrie si recunoastere a muncii lor.
Spre deosebire de fermele industriale, aceste ferme familiale se lupta pentru conservarea padurilor. Copacii uriasi de deasupra lor ofera umbra binevenita pentru arborii de cafea, in timp ce solul este imbogatit prin descompunerea frunzelor si ramurilor, asigurand cultivarea fara utilizarea substantelor chimice intruzive. In plus, arborii de cafea coexista cu alte plante, cum ar fi citricele, maniocul si bananierii, recreand un ecosistem forestier divers, benefic pentre fauna si flora.
Acest tip de cultura ofera un habitat ideal pentru fauna salbatica, in special pentru pasari. Prin urmare, fermele familiale sunt esentiale nu numai pentru productia de cafea, ci si pentru conservarea biodiversitatii.
In aceste ferme, femeile reprezinta mai mult de 70% din forta de munca angajata in recoltarea si sortarea boabelor de cafea. Cu toate acestea, contributia lor trece adesea neobservata, deoarece doar 10 % dintre acestea sunt antreprenoare si abia 20 % sunt proprietare de terenuri.
Rolul femeilor in aceste plantatii este adesea subestimat. Cu toate acestea, influenta lor este incontestabila, iar investitia in viitorul femeilor cultivator de cafea, ar putea avea un impact pozitiv nu numai asupra calitatii cafelei, ci si asupra bunastarii comunitatilor lor.
In concluzie, in spatele fiecarei inghitituri de cafea, se afla povestea familiilor, a traditiilor si a unei relatii simbiotice cu natura. Sprijinirea acestor ferme familiale inseamna onorarea acestei istorii si asigurarea faptului ca viitorul cafelei este la fel de bogat ca si trecutul sau.
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu