Degustarea cafelei : un pic de vocabular !

03/09/2019
de catre CafeThe’scu .

Senzatiile percepute in momentul degustarii cafelei sunt adesea dificil de descris : fie nu reusim sa gasim cuvantul potrivit pentru a descrie ceea ce simtim, fie, pur si simplu, nu stim cuvintele care trebuiesc utilizate! Acest vocabular ar trebui sa va ajute ;-).

In urma acestei lecturi va veti putea surprinde prietenii la o degustare de cafea, prin adoptarea unui vocabular specific.

Fiecare aroma se raporteaza la unul sau mai multe simturi (vazul, mirosul, gustul...). In general se utilizeaza termenul de « organoleptic » (!) pentru a desemna toate perceptiile legate de o degustare.

Stiind ca exista aproape 800 de compusi chimici in cafea, va puteti imagina cu usurinta, complexitatea si finetea analizelor care trebuiesc facute. Proportia si calitatea fiecarui element determina caracteristicile cafelei.

Cupping –ul : ca si vinul, degustarea cafelei este ridicata la rangul de arta ! Aceasta practica este destinata evaluarii calitatii cafelei, atribuindu-i un scor de la 1 la 100, scorul de 100 fiind cel mai bun.

Scorul : este punctajul atribuit cafelei, evaluate in ceasca, deci la gust, spre deosebire de calculul gradului.

Gradul : clasificare de la 1 la 6, stabilind un numar maxim de defecte permise intr-o cantitate de 300 de grame de cafea. Aceste defecte pot fi corpuri straine prezente in esantion, o forma sau culoare neregulate ale boabelor de cafea, etc. Gradul 1 este acordat unei cafele cu cele mai putine defecte, iar gradul 6, unei cafele cu cele mai multe defecte.

« Un grand cru » : desemneaza o cafea reputata pentru gustul sau. Ramane doar de vazut cum se poate exploita cel mai bine potentialul sau !

Cafea « de terroir » : este o cafea cultivata in conformitate cu metodele traditionale, in soluri speciale, care- i dau o savoare unica.

Cafeina : este un alcaloid prezent in cafea, ceai si coca-cola. In plus de efectul sau excitant cafeina are alte virtuti formidabile. Unele studii sustin chiar ca, cafeaua ar creste speranta de viata.

Aroma : este odoarea degajata de cafea. Aromele cafelei se dezvolta in urma prajirii. Fiecare cafea are un profil aromatic cu note unice, in funcţie de regiunea in care a fost cultivata.


Caracteristicile unei cafele bune :

Bogata : o cafea cu arome generoase si cu un corp plin.

Completa : o cafea perfect echilibrata atat in termeni de arome , cat si in privinta senzatiilor in gura, de la prima inghititura pana la final.

Complexa : este cafeaua care ofera o multitudine de senzatii gustative, care formeaza un ansamblu aromatic armonios.

Condimentata : o cafea cu arome de condimente precum scortisoara, cuisoare, nucsoara, piper, sofran, etc.

Corpolenta : corpul este in raport cu vascozitatea, textura si persistenta cafelei. El poate fi lejer, mediu sau plin. Se spune ca o cafea are corp sau ca este corpolenta cand in gura aveti senzatia de bogatie.

Tare (corsé) : vorbim de o cafea tare, atunci cand gustul sau este foarte pronuntat si avem senzatia ca « se umple gura ». Ca si la vin, o cafea tare are mai mult corp.

Dulce : cafea foarte agreabila in gura, care ofera o anumita dulceata, dar fara o mare explozie de arome.

Echilibrata : este o cafea care este echilibrata la nivelul aromelor, dar este, de asemenea, gurmanda si plina de dulceata.

Fructata : caracter aromatic cu note de fructe. Aroma de fructe rosii este cea mai prezenta in cafelele arabica de calitate.

Gurmanda : caracter aromatic cu note de ciocolata, caramel, alune, etc.

Persistenta : impresia de prezenta pe care o lasa cafeaua in gura dupa inghitire. Persistenta este evaluata ca si la vin, in a doua faza a degustarii, cu cat aceasta este mai lunga, cu atat cafeaua este de o mare calitate !

Rasata : se spune de o cafea ca este rasata cand are caracter si aromele sunt bine afirmate.

Suava : desemneaza o cafea dulce si usor acidulata.


Caractersticile unei cafele proaste :

Astringenta : aciditate resimtita la degustarea unei cafele. Aciditatea unei cafele arabica nu trebuie sa ajunga niciodata la astringenta, altfel aceasta "ucide" toti ceilalti compusi aromatici.

Acra : senzatie amara, astringenta si neplacuta. Regasim aceasta senzatie in unele cafele Robusta de proasta calitate, precum si in unele cafele Arabica « natur », consecinta unor boabe de cafea prea coapte (a nu confunda cu boabe de cafea prea prajite!).

Amara : spre deosebire de o cafea acra, amaraciunea este consecinta unor boabe de cafea necoapte.

Arsa : gust al unei cafele prea prajita sau pentru care tipul de macinare nu este adaptat modului de preparare.

Alterata : prin actiunea aerului, o cafea care a pierdut toate caracteristicile organoleptice, adesea pentru ca este prea veche sau oxidata.

Dura : termen care caracterizeaza o cafea fara nici-un echilibru si cu o senzatie dezagreabila in gura.

Fada : se spune despre o cafea fara corp si care nu are nici-o aroma.


Acum nu mai sunteti neofiti in ale cafelei, ci mai degraba un maestri !

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua