Cum se decafeinizeaza cafeaua ?

02/28/2020
de catre CafeThe’scu .

Sunteti un fan al cafelei decafeinizate si pentru nimic in lume nu ati sacrifica aceasta mica placere zilnica ? In acest articol veti afla mai multe despre metodele de decafeinizare.


STIATI CA ? ... ca si alte descoperiri importante, decafeinizarea este rezultatul unui accident

Cafeaua decafeinizata a fost inventata in Germania de Ludwig Roselius in 1905. In timpul unui transport de cafea, incarcatura a fost inundata. Acesta a realizat ca dezastrul a provocat disparitia cafeinei, fara a modiffica semnificativ gustul cafelei. Roselius a avut atunci ideea implementării unui proces de decafeinizare industriala. Decafeinizarea a fost facuta prin extractia cafeinei din boabele de cafea verde cu ajutorul unui solvent chimic, benzenul. Asa s-a nascut cafeaua fara cafeina. Doarece s-a dovedit ca benzenul este cancerigen, aceasta metoda a disparut in timp. In zilele noastre, sunt folosite trei metode de decafeinizare. Punctul comun al acestor trei metode este faptul ca decafeinizarea se realizeaza intotdeauna la cafeaua verde. Niciuna dintre aceste metode nu este daunatoare pentru sanatate, dar impactul asupra aromelor cafelei este diferit.


Metodele de decafeinizare :


• Decafeinizarea cu solvent chimic

Dupa un tratament cu aburi, boabele de cafea verde sunt puse in apa, la care se adauga un solvent chimic care va dizolva cofeina. Se utilizeaza de preferinta un solvent organic cum ar fi acetatul de etil, care prezintă riscuri mai reduse pentru sanatate si mediu decat solventii aromatici si cloratii folositi in trecut. Cantitatea de solvent utilizata este riguros monitorizata pentru a nu compromite sanatatea consumatorului. Dupa acest proces rapid, care dureaza in jur de treizeci de minute, boabele de cafea verde sunt spalate pentru a elimina rezidurile de solvent si pe urma uscate. Viteza si costul mai mic al acestui proces, il fac metoda preferata a intreprinderilor comerciale. Decafeinizarea prin acest proces este selectiva si pastreaza toate componentele cafelei, dar are dezavantajul de a modifica usor gustul cafelei.


• Decafeinizarea cu apa

Boabele de cafea sunt spalate in apa pura timp de cateva ore, astfel incat cafeina se dizolva in mod natural. Apa incarcata cu aceste componente aromatice curge printr-un filtru de carbune a carui plasa speciala permite sa capteze doar moleculele de cafeina si astfel se obtine o apa saturata de precursorii aromelor de cafea. Amestecul rezultat se numeste „extract de cafea verde”. Aceasta apa este apoi reincorporata in boabele de cafea verde, de la care s-a extras cafeina. Astfel, boabele de cafea verde decafeinizate pastreaza aproape toate calitatile aromatice. Daca acest proces are avantajul utilizarii unui element natural, boabele de cafea pierd o parte din arome.


• Decafeinizarea du dioxid de carbon (CO2)

Dioxidul de carbon fluid, in stare supercritica, este un solvent excelent pentru extragearea cafeinei si este mai sanatos decat solventii organici. Procesul de extractie este simplu: CO2 este fortat sa treaca prin boabele de cafea la temperaturi de peste 31 ° C si presiuni peste 73 atm. In aceste conditii, CO2, care se afla intr-o stare supercritica, are proprietati specifice, pe de o parte cele ale unui gaz, care ii permite sa patrunda adanc in boabele de cafea, dar si cele ale unui lichid care dizolva 97-99% din cafeina. CO2 incarcat de cafeina trece apoi printr-un jet de apa sub presiune ridicata pentru a elimina cafeina. CO2 este un element natural prezent in aer, ofera o decafeinizare selectiva si pastreaza gustul cafelei. Totusi, acest proces trebuie practicat la scara larga pentru a fi profitabil.

Cafeaua noastra fara cafeina este dacafeinizata prin aceasta metoda si o gasiti aici.

Acum sunteti la curent cu metodele de decafeinizare a cafelei !

Insa, retineti ca obtinerea unei cafele decafeinizate bune nu este foarte usor. Pe langa faptul ca este dificila pastrarea aromelor initiale ale cafelei, datorita procesului de decafeinizare, prajirea acesteia este departe de a fi un lucru simplu. Boabele de cafea, odata decafeinizate, au dobandit o culoare maro mai degraba decat verde, iar acest lucru este amplificat de faptul ca cafeaua si-a pierdut o parte din umiditatea sa initiala. Prin urmare, exista riscul de a obtine o cafea foarte inchisa la culoare, cu un gust deosebit de amar. Dar, un prajitor pasionat si cu experienta va reusi sa obtina o cafea prajita fara cafeina, de calitate.

Data viitoare cand veti bea o cafea fara cafeina, dacă va place gustul, nu ezitati sa felicitati prajitorul. ;-)
Cu siguranta va aprecia !

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua