Este CREMA garantia unui espresso perfect ?

25/01/2021

Unul dintre elementele cel mai usor observabil, in momentul extractiei unui espresso, este CREMA.

Ce este CREMA ?  

CREMA este acea spuma de culoare cafenie care se formeaza deasupra unui espresso, ii confera textura si gust. Ea ar trebui sa fie consistenta si sa reprezinte aproximativ 10% din volumul unui espresso.  

Este creata numai din cafea, fara lapte adaugat ! CREMA este, de asemenea, esentiala in creatiile LATTE ART.  


Cum se obtine o CREMA abundenta ? 

Fiecare barista are o parere diferita despre ceea ce considera a fi o CREMA perfecta. In general, ea nu trebuie sa fie nici prea groasa, nici prea subtire si trebuie sa persiste cel putin doua minute.

CREMA se formeaza atunci cand bulele de aer, continute de apa care trece prin cafeaua macinata, sub presiune, se combina cu uleiurile solubile din cafea.

Dincolo de technica de extragere a espresso-ului si de experienta, CREMA poate fi afectata de cativa factori suplementari :

  • Boabele de cafea proaspat prajita formeaza mai multa CREMA. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiurile din boabele de cafea degaja inca gazele in urma procesului de prajire ;
  • Expressoarele de cafea automate utilizate acasa produc mai putina CREMA decat cele utilizate de profesionisti ;
  • Tipul de prajire al cafelei si tipul de macinare. Boabele de cafea nu trebuiesc sa fie prajite foarte tare, deoarece cafeaua pierde din uleiuri. De asemeni, o cafea prajita foarte light nu permite obtinerea unei CREME ideale. Prajitorii de cafea cu experienta, prajesc cafeaua special pentru espresso, aceasta pastrand cantitatea necesara de uleiuri ;
  • Cafeaua procesata natural si nu prin spalare produce adesea cea mai buna CREMA, deoarce prin acest proces uleiurile prezente in boabele de cafea raman intacte ;  
  •  

Este CREMA atat de importanta ?

   

Nu va asteptati sa obtineti aceeasi calitate a CREMEI acasa, ca si cea obtinuta de un profesionist. Totusi, rezultatele pot fi asemanatoare daca folositi numai cafea proaspat prajita si macinata special pentru espresso.  

Chiar daca s-ar parea ca o CREMA abundenta este definitia unui espresso perfect, in realitate, este absolut posibil sa obtineti un espresso excelent, fara o CREMA perfecta. Totul  este o chestiune de gust. Daca va place cafeaua, este singurul lucru care conteaza.  

Va dorim degustare placuta !    

PS: Pentru a aprecia toate aromele, nu uitati sa amestecati CREMA cu restul espresso-ul inainte de a bea prima inghititura !

 

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu