Unul dintre elementele cel mai usor observabil, in momentul extractiei unui espresso, este CREMA.
CREMA este acea spuma de culoare cafenie care se formeaza deasupra unui espresso, ii confera textura si gust. Ea ar trebui sa fie consistenta si sa reprezinte aproximativ 10% din volumul unui espresso.
Este creata numai din cafea, fara lapte adaugat ! CREMA este, de asemenea, esentiala in creatiile LATTE ART.
Fiecare barista are o parere diferita despre ceea ce considera a fi o CREMA perfecta. In general, ea nu trebuie sa fie nici prea groasa, nici prea subtire si trebuie sa persiste cel putin doua minute.
CREMA se formeaza atunci cand bulele de aer, continute de apa care trece prin cafeaua macinata, sub presiune, se combina cu uleiurile solubile din cafea.
Dincolo de technica de extragere a espresso-ului si de experienta, CREMA poate fi afectata de cativa factori suplementari :
Nu va asteptati sa obtineti aceeasi calitate a CREMEI acasa, ca si cea obtinuta de un profesionist. Totusi, rezultatele pot fi asemanatoare daca folositi numai cafea proaspat prajita si macinata special pentru espresso.
Chiar daca s-ar parea ca o CREMA abundenta este definitia unui espresso perfect, in realitate, este absolut posibil sa obtineti un espresso excelent, fara o CREMA perfecta. Totul este o chestiune de gust. Daca va place cafeaua, este singurul lucru care conteaza.
Va dorim degustare placuta !
PS: Pentru a aprecia toate aromele, nu uitati sa amestecati CREMA cu restul espresso-ul inainte de a bea prima inghititura !
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu