Arborelui de cafea nu-i place nici soarele arzator, nici vanturile puternice, cu atat mai putin inghetul. El prefera sa creasca la caldura, la o temperatură constanta si cu umiditate suficienta, la adapostul altor copaci mai inalti, care-i ofera umbra.
De aceea, tarile producatoare de cafea arabica sunt situate in zona intertropicala, zona care favorizeaza culturile de cafea prin conditiile sale meteorologice si geologice adecvate.
Cafeaua este cultivata in aproximativ 70 de tari situate pe continentele : american, african si asiatic.
Brazilia - prima tara producatoare de cafea din lume si a doua ca si consumatoare, produce atat boabe de cafea verde mediocre, care provin din ferme mari cu randamente ridicate, cat si boabe de cafea de mare calitate - „grands crus”, cum ar fi santos si bourbon santos. Statele São Paulo, Minas Gerais, Espirito Santo, Bahia si Paraná sunt cei mai mari producatori de cafea datorita climatului favorabil si unui sol bogat, potrivit pentru cultivarea cafelei. Cafelele braziliene au o aciditate foarte scazuta, sunt cafele dulci si echilibrate. Ele sunt utilizate ca baza pentru amestecurile de cafea. Cea mai renumita cafea este sul de mina.
Columbia – ferme mici in altitudine, recolte manuale, utilizarea metodei umide, o organizare stricta a productiei...atatea elemente care asigura cafelei columbiene un nivel de calitate ridicat. Majoritatea culturilor de cafea se gasesc pe versantii muntilor Anzii Cordilieri. Cele mai renumite cafele din Columbia : bucaramenga, miraflores, neiva, popayan, excelso, supremo.
Peru – produce doar cafea Arabica, iar culturile de cafea sunt aproape exclusiv in zonele forestiere din Anzi, la altitudini situate intre 1000 m si 1800 m. Varietatile de cafea cultivate sunt : 70 % Typica, 20% Caturra, iar restul de 10% diverse varietati cum ar fi Bourbon, Catimor, Catuai, etc. Cafelele peruviene sunt cafele foarte aromate si cu un retrogust persistent in gura atunci cand sunt cultivate pe un sol vulcanic. Una dintre cele mai bune cafele provine din regiunea Chanchamayo, care are un gust floral foarte sofisticat.
Costa Rica – este une dintre cele mai mici tari producatoare de cafea. Datorita altitudinilor foarte inalte la care sunt cultivate cafeaua, Costa Rica nu poate sa produca cafea in mari cantitati, deci prioritatea este calitatea cafelei. De aceea, cafeaua verde care provine din aceasta tara este vanduta la un pret mai ridicat. Cafelele din Costa Rica sunt cafele complexe, foarte parfumate, usor acidulate si cu un corp plin. Una dintre cele mai bune cafele este cea care provine din terroir – ul Tarrazu.
Guatemala – una din cele mai variate regiuni din punct de vedere climatic, din lume, cultiva in principal 4 variatati de cafea arabica : Arabigo, Boubon, Typica si Margogype. Toate cafelele din Guatemala se caracterizeaza printr-o aroma condimentata si de ciocolata, un corp plin si o aciditate fina. In functie de zona de cultura si datorita varietatilor climatice, unele cafele au o dulceata naturala si note de ciocolata sau de caramel, iar altele mai degraba arome florale si citrice. Cea mai remarcabila cafea este cea din zona Antigua, care este o cafea cu un corp onctuos, corsé si bogata in savori. De asemeni, cafeaua produsa in zona Huehuetenango este o cafea cu un profil complex, un corp plin, note condimentate si de ciocolata si un retrogust persistent in gura.
Salvador – o tara cu o productie exclusiva de cafea arabica cu 80% varietatea Bourbon, 15% Pacas si 5% Pacamara, Caturra si Catuai. Culturile de cafea beneficiaza de soluri vulcanice argiloase, bogate in minerale si o clima umeda si tropicala. Rezultatul ? O cafea foarte rafinata si subtila, gurmanda si foarte diversa. Uneori este suava si delicata cu note de alune si caramel, alteori intensa si fructata, evocand aromele fructelor exotice. Textura sa este foarte generoasa, iar retrogustul usor acid, picant sau fructat. Pacamara, o incrucisare intre Pacas si Maragogype, este o varietate extraordinara, cultivata in regiunea Santa Ana, in apropiere de Guatemala. Aceasta cafea are arome unice si este foarte cautata de prajitorii specializati in cafele fine.
Panama – isi datoreaza reputatia de mare producator de cafea nu datorita cantitatii produse, care este relativ mica in comparatie cu cea a vecinilor, ci calitatii unice a cafelei sale. Plantatiile de cafea se gasesc pe versantii muntelui Baru, un vulcan adormit, intr-un microclimat in apropierea oceanelor Pacific si Atlantic. Cea mai remarcabila cafea produsa in Panama este celebra „Geisha”, care provine dintr-o varietate ethiopiana, numita si „sampania” cafelei, pentru ca este atat de apreciata.
Mexic – aceasta tara are un numar semnificatif de ferme care practica cultura de cafea biologica, mexicanii fiind pionierii cafelei biologice in lume. Principalele regiuni de cultivare a cafelei sunt in sudul tarii : Chiapas, Oaxaca si Veracruz, care produc 90% din boabele de cafea la altitudini intre 800 m si 1750 m. Cafeaua mexicana este o cafea cu o aciditate bogata, cu arome pronuntate si un corp delicat si lejer.
Jamaica – produce cafeaua cea mai prestigioasa din lume – Blue Montain. O cafea dificil de obtinut si foarte scumpa. Cererea, in special din Japonia, depaseste cu mult oferta. Astfel, productia acestei cafele renumite a crescut foarte mult inca din anii 1970, ceea ce a determinat unii experti sa afirme ca, calitatea cafelei ar fi scazut.
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu