Cafea Arabica versus cafea Robusta

27/09/2018

Cafea ARABICA si Cafea ROBUSTA : care sunt diferentele intre aceste doua varietati de cafea ? Cum putem sa le deosebim ? Este una mai buna decat cealalta ?

Incercam mai jos sa raspundem la aceste intrebari facand o comparatie intre cele doua cafele, pentru a va permite Dumneavoastra sa alegeti !

Arbori de cafea diferiti

Putini stiu ca arborele care produce boabele de cafea Robusta este denumit Coffea Canephora, iar cel care produce boabele de cafea Arabica este denumit Coffea Arabica. Exista si alte specii exotice cum ar fi Liberica, dar acesta este pe cale de disparitie.

Origine

Originile lor sunt comune, deoarece ambii arbori de cafea provin de pe acelasi continent – Africa. Cafeaua Arabica isi are originea din inaltele platouri etiopiene, in timp ce cafeaua Robusta creste liber pe coasta de Fildes, in padurile congoleze si in Uganda. Stiati ca astazi cel mai mare exportator de cafea Robusta este Vietnamul ?

Climatul preferat

Arborele de cafea Arabica este foarte fragil si delicat. El prefera o clima blanda si temperaturi cuprinse intre 15° si 24°C. Arborele de cafea Arabica are nevoie, de asemenea, de umiditate si multa umbra. De aceea, regasim adesea, copaci inalti in mijlocul plantatiilor, pentru a proteja arborii de cafea de soare si pentru mentinerea umiditatii.

Arborele de cafea Robusta, asa cum sugereaza si numele sau, este un copac mult mai "robust". El nu are probleme cu bolile si insectele, se adapteaza la conditii climaterice dificile, nu se teme de caldura si poate evolua fara nicio problema in plin soare, la temperaturi ce pot varia intre 24° si 30°C.

Altitudine

Cafeaua Arabica creste numai la altitudini cuprinse intre 800 m si 2000 m si este cultivata pe soluri bogate in acizi si in minerale, elemente esentiale, care vor contribui la viitoarele arome incomparabile. Arborele de cafea infloreste dupa fiecare sezon ploios, iar fructele sale au nevoie de noua luni pentru a se coace.

Cafeaua Robusta se cultiva cu usurinta pe campie, la altitudini intre 0 m si 800 m. Florile cafelei Robusta infloresc in mod neregulat, iar fructul are nevoie de zece, chiar unsprezece luni sa se coaca.

Cum putem sa le diferentiem : forma si culoarea cireselor de cafea

Ciresele de cafea Arabica sunt ovale spre alungite si pot fii rosii, galbene sau violet. Ciresele de cafea Robusta sunt mai mici si mai rotunde, de culoare galben spre brun.

Continut in cafeina

Cele doua tipuri de cafea, contin ele acelasi grad de cafeina ? Nu, una este un adevarat « shot » de cafeina, iar cealalta mult mai putin. O cafea Robusta are un continut de cafeina aproape dublu, fata de o cafea Arabica. De la 2% pana la 2,5% este continul de cafeina pentru cafeaua Robusta, in timp ce procentul pentru o cafea Arabica pura, oscileaza, in general, intre 0,8% si 1,3%.

Exista o adevarata diferenta de gust?

Binenteles ca da ! Cafeaua Robusta este mai corpolenta, mai amara, cu un gust puternic si foarte putin aromata. Cafeaua Arabica este mai dulce, nu foare tare, de o mare finete aromatica. Uneori, cafeaua Robusta este amestecata cu Arabica, pentru ai diminua amaraciunea. In functie de gust si corpolenta dorita, procentul de cafea Robusta, in acest amestec, poate fi mai mare sau mai mic.

Care este cafeaua cea mai cultivata ?

Cafeaua Arabica, fara nicio ezitare ! Ea reprezinta 70% din productia mondiala. Cafeaua Robusta reprezinta diferanta de 30 %, din cafeaua cultivata la nivel mondial. Brazilia, Columbia, Mexic, Etiopia si Guatemala sunt tarile cu cea mai mare productie de cafea Arabica. Robusta este cultivata, mai ales, in Africa de Vest si sud-estul Asiei. Cei mai mari producatori sunt : Indonezia, Uganda, Coasta de Fildes, India si Vietnam.

Si pretul in toate astea?

Deoarece cultura sa necesita conditii meteorologice specifice si are nevoie de mai multa atentie si ingrijire, cafeaua Arabica este clar mai scumpa decat o cafea Robusta.

Cafea Arabica versus Cafea Robusta : care este verdictul ?

In concluzie, chiar daca intre cafeaua Arabica si cafeaua Robusta, exista diferente reale de cultura, aroma, gust, etc., este dificil sa raspundem la intrebarea: care este cea mai buna cafea ? .. .pentru ca totul este o chestiune de gust.

In Romania se cauta din ce in ce mai mult cafeaua Arabica, pentru finetea sa, aromele subtile si bogatia aromatica.

Italienii prefera mai degraba cafeaua Robusta care, dupa ei, este varietatea prin excelenta ! Poate ati gustat deja un espresso Italian...? Puternic... este cuvantul care va vine prima data in minte, nu ?

Obiectivul principal este de a se bucura de o cafea buna, ceasca dupa ceasca :-) !

Deci, alegerea favoritei va revine Dvoastra !

Comment-uri

Multumesc, foarte bine punctat, sunt o mare consumatoare de cafea buna

Foarte interesantă această paralelă între cele două tipuri de cafea! Mie mi-a fost foarte utilă această caracterizare ca să le pot savura.
Mulțumesc!

Va mulțumesc frumos pentru explicația amănunțită!

Scrie un comentariu