Care este cafeaua cea mai scumpă din lume ?

01/02/2019

Cei mai mulţi dintre fermieri luptă împotriva dăunătorilor : rozătoare, păsări, etc. dar alţii au înţeles, de sute de ani, că digestia, unora dintre aceștia, este cea mai bună metodă de fermentaţie a cafelei. Astăzi, cafelele predigerate sunt apreciate pentru corpul rotund şi exotismul lor. Acest interes nu este recent deoarece, deja, în India secolului al XVIII- lea, cafeaua de maimuţă era foarte apreciată, iar, în Indochina, la începutul secolului al XX- lea, cafeaua de lilieci era considerată o delicatesă. Cafele la moda astăzi sunt cafelele de elefant, cangur sau alte animale și păsari. Complet vegetale sau transformate de animale, datorită gustului lor, dar şi a rarități acestora, aceste cafele sunt deliciul multor iubitori de cafea.

Kopi Luwak este cea mai mediatizată dintre ele

În limba indoneziană, Kopi înseamnă "cafea" şi "luwak" desemnează un mic mamifer omnivor "civeta de palmier" care adoră cireşele de cafea.

Pentru o singură ceaşcă, această "comoară negră" poate costa până la 80 $, în jur de 70 de €, în America. Cea mai scumpă cafea din lume, Kopi Luwak este produsă și recoltată în principal, în insulele din Indonezia și Filipine.

Puțina istorie …

Povestea cafelei Kopi Luwak începe în secolul al XVIII-lea, când plantațiile de cafea apar în Indonezia, în urma colonizării acestor insule de olandezi.

Cafeaua Kopi Luwak nu ar fi fost descoperită dacă coloniștii olandezi nu ar fi interzis fermierilor locali să culeagă boabele de cafea pentru uzul lor personal şi dacă aceștia din urmă, nu ar fi observat că unele specii de animale mâncau cireșele de cafea şi expulzau boabele de cafea în excrementele lor. Au început să le recolteze şi să le consume : așa s-a născut cafeaua Kopi Luwak.

Foarte repede, reputaţia acestei băuturi ajunge la cercul de proprietari de plantaţii şi colonişti, care au făcuto favorita lor.

La acea epocă, acest animal « luwak » era vânat, deoarece era considerat ca un predator pentru cireșele de cafea. Dar cine ar fi crezut că acest mamifer mic va fi la originea celei mai căutate cafele din lume ?


Cum este produsă Kopi Luwak?

Kopi Luwak este o cafea care rezultă dintr-un mod de producţie foarte atipic. Mai bine ca oricare culegător, civeta selectează cele mai bune cireșe din arborii de cafea, cele mai coapte. După un bun festin, aceasta va digera pulpa cireșelor, dar nu și boabele de cafea, care vor fi expulzate în excrementele sale, întregi, sub formă de ciorchine. Boabele de cafea sunt recoltate, spălate și uscate la soarele indonezian.

Din punct de vedere biologic, cafeaua suferă, în urma digestiei, o transformare enzimatică şi o degradare celulară. Lanţurile de proteine sunt reduse la lanțuri mai scurte sau în aminoacizi individuali.

Rezultatul este o Kopi Luwak de o calitate rară, mult mai excepţională, se pare, decât o cafea produsă în mod normal. Kopi Luwak are un gust și miros de caramel și ciocolată, un corp rotund și nici-un pic de amărăciune. Recunoscută de iubitorii de cafea, această cafea devine foarte repede cea mai rară şi scumpă cafea din lume.

De origine sălbatică sau produsă de animale în captivitate ?

Producătorii indonezieni, adesea foarte mici se luptă pentru a satisface cererea : doar 100 de kilograme din acest produs de excepție sunt disponibile pe piaţa mondială. Cafeaua se negociază la câteva sute de dolari kilogramul în Europa, Statele Unite ale Americii sau în ţările cele mai dezvoltate din Asia. Kopi Luwak continuă să câştige noi fani, care o consumă în cafenelele cele mai chic din lume.

Iniţial, această practică de recoltare a boabelor de cafea nu pune în pericol starea de sănătate a animalelor. Civeta dă tarcoale noaptea plantațiilor de cafea şi mănâncă cireșele arborilor de cafea. Dar, din păcate, datorită creșterii cererii de cafea Kopi Luwak, recoltarea acesteia a devenit sălbatică. Creşterea Civetelor în scopul producției de cafea Kopi Luwak a stârnit numeroase reacții virulente, din partea asociaţiilor de apărare a drepturilor animalelor.

Nu există nici-un program de certificare pentru a se asigura că, cafeaua comercializată ca "wild" este sigur de origine sălbatică. Alte organisme de certificare a cafelei care lucrează pentru a asigura o agricultură şi o producţie ecologică, refuză, pur și simplu, să certifice cafeaua Kopi Luwak.

Producția acestei cafele, originală și rară, pasionează dar în același timp revoltă foarte multe persoane în lume !

De aceea, CafeThe'scu nu comercializează această cafea...

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu