CAFEA ETHIOPIA LIMMU - KOSSA BIO
APRECIEREA NOASTRA IN URMA DEGUSTARII
O cafea armonioasa, cu un corp amplu si bogat. La miros, un parfum floral si picant. In gura, primele arome sunt cele gurmande de miere si caramel, apoi, putem aprecia notele fructate de portocale si fructe uscate.
Cafea complexa si iesita din comun...o pepita BIO !
Aceasta cafea face parte din gama "Estate", o gama constituita din cafele de specialitate de excelenta. Ea provine de la ferma Chalchissa, din regiunea Jimma, care este cunoscuta ca fiind una din zonele de nastere a cafelei arabica.
Este o plantatie de cafea de padure, certificata BIO, deoarece nu foloseste nici-un produs chimic. Arborii de cafea cresc la o altitudine de 2000m, la umbra naturala a arborilor forestieri.
![]() | Umbra naturala : 40 - 50 % Recolta : manuala si selectiva Tratare : umida prin spalare Perioada recoltei : noiembrie - ianuarie Uscare : manuala pe paturi africane Scor : 88/100 Cafea BIO |
O cafea de padure, este mai presus de toate o cafea cultivata la umbra si protectia unei paduri naturale, in soluri bogate si fertile. Spre deosebire de alte tari producatoare de cafea, unde se planteaza copacii pentru a tine umbra arborilor de cafea, aici, intalnim un sistem agro-forestier. Aceasta tehnica ancestrala, care a inceput in Ehiopia de mai bine de 400 de ani, are mai multe avantaje pentru mediu :
- Conservarea solurilor
Copacii protejeaza arborii de cafea reducand efectele vantului, al ploilor si al marilor calduri. Radacinile lor puternic infipte in pamant ajuta la circulatia apei catre panze freatice profunde, permitandu-le astfel, sa reziste mai bine secetei, si de asemenea, sa ajute la combaterea poluarii apei si inundatiilor. Din punct de vedere agronomic, acesti copaci au o contributie importanta in lupta impotriva eroziunii solurilor.
- Productii intercalate
Padurile in care cresc arborii de cafea permit productia si altor culturi, numite culturi secundare, cum ar fi lemnul de constructie sau producerea mierei. Aceste culturi secundare sunt pentru cultivatorii de cafea, surse sumplimentare de venituri si de alimentatie.
- Mentinerea biodiversitatii
Avand in medie 10-15 specii de arbori, in zonele bine intretinute, aceste "paduri de cafea" ajuta la prezervarea biodiversitatii. Acest sistem agro-forestier unic este strans legat de cultivarea cafelei si foarte probabil nu ar exista fara ea. Valorizarea, din punct de vedere financiar, al culturilor de cafea din aceste paduri, contribuie la mentinerea acestui ecosistem divers, cu o fauna si flora foarte bogate.
Cu un profil gurmand si fructat, o trasabilitate totala si o nota de 88/100, este o cafea de specialitate care va va incanta, cu siguranta, papilele gustative !
Nici o postare găsită