CAFEA NICARAGUA EL TOSTON
Aprecierea noastra in urma degustarii :
O cafea armonioasa, cu un corp bogat si gurmand, cu note de ciocolata in espresso si note de caramel la filtru.
Cand bem o cafea nicaraguana ne face sa ne gandim la bogatia solurilor, la diversitatea biologica, la eforturile micilor producatori de cafea din aceasta tara.
"El Toston" este o cafea produsa de Olman Valladarez in inima muntilor DIPILTO. Terroir-ul Dipilto este situat in zona producatoare de cafea Nueva Segovia, care ocupa coltul de nord-vest al tarii, separata de Honduras prin granita naturala a Cordilierilor Dipilto y Jalapa. In aceasta regiune gasim cel mai inalt punct din Nicaragua - Mogoton, in jur de 2100 m.
Preparata prin metoda "washed - spalare", cafea este un amestec de 90% - soiul arabica Caturra si 10% - soiurile arabica Maragogype si Maracaturra. Ferma beneficiaza de un microclimat care favorizeaza productia cafelei de specialitate. Arborii de cafea cresc, in jur de 70%, la umbra copacilor de diferite specii, pe un sol nisipos, la o altitudine cuprinsa intre 1200 m si 1700 m.
Istoria Producatorului
Luis Emilio VALLADAREZ produce cafea de mai bine de 60 ani si si-a inceput activitatea cumparand mai intai ferma BUENOS AIRES si apoi alte doua ferme LA LAGUNA si EL SUYATAL. La inceput vindea toata productia de cafea la stadiul de cirese. In urma cu cativa ani a decis sa-si construiasca propria statie de spalare a cafelei - Cafetalera Buenos Aires - in scopul de a controla productia cafelei verzi de la A la Z si de a exporta cafeaua produsa.
Astazi el lucreaza cu fiul sau Olman. Aceasta colaborare a inceput in anul 2004, cand Olman pasionat de cafea, a decis sa se alature tatalui sau. Din anul 2005, au participat la mai multe ori la Cupa nicaraguana de cafea de excelenta, iar in anul 2014, au urcat pe podium, locul al doilea, pentru lotul lor de cafea El Naranjo Dipilto.
Pentru CURIOSI ...
Numele "El Toston" provine de la numele unui fel de mancare traditional din Nicaragua facut pe baza de banane prajite, soiul plantan, la care se adauga diverse alimente la alegere. Destul de special pentru noi europeenii, acest fel de mancare satios, hranitor, datorita bananei este la fel ca aceasta cafea care este o baza excelenta pentru amestecuri.
Ideea crearii cafelei "El Toston" a plecat de la dorinta de a oferi o cafea de calitate in ceasca, puternica si omogena, cu un scor intre 83,5 si 84,5 puncte.