CAFEA SALVADOR VOLCAN DEL CHINGO
Aprecierea noastra in urma degustarii:
O cafea armonioasa si foarte gurmanda, pe note de ciocolata si alune.
Corpul este amplu si voluptos, aciditatea dulce si subtila, iar retrogustul de caramel este persistent in gura.
O cafea care isi trage chintesenta din solurile vulcanice !
Un pic de geografie ....
EL SALVADOR este tara cea mai mica din America cetrala, este, de asemeni, singura tara care nu are o zona de coasta la marea Caraibilor.
Salvador este marginita la sud de oceanul Pacific, la vest de Guatemala si la est de Honduras.In sud-estul tarii se afla golful Fonseca, care o separa de Nicaragua.
Un pic de istorie...
Familia BARRERA, originara din Guatemala, a ajuns in Salvador la inceputul secolului XX. Datorita vointei presedintelui tarii din acea epoca, de a dezvolta cultura si calitatea terroir-ului cafelei, familia BARRERA s-a lansat in cultura de cafea.
Astazi cafeaua este cultivata de a patra generatie, pe o suprafata de 50 hectare. Actualul proprietar Humberto BARRERA este un pasionat de cafea, iar calitatea cafelei este prioritara randamentului acesteia.
Terroir-ul ALTAMIRA beneficiaza de un cadru exceptional pentru a produce o cafea de specialitate de calitate superioara. Situat intre 1200m si 1300m altitudine, arborii de cafea cresc si se dezvolta intr-un sol vulcanic, bogat in nutrienti, la o temperatura medie anuala de 20° si precipitatii regulate, care garanteaza o dezvoltare constanta a cireselor de cafea.
Arborii de cafea cresc in intregime la umbra pinilor, tecilor (arbore exotic) si lamailor, plantati in urma cu 80 de ani de familia BARRERA. Acest umbrar permanent permite cireselor de cafea sa ajunga la maturitatea optima de maniera lenta, asigurand transmiterea perfecta a zaharului de la pulpa la boabele de cafea.
Recolta este 100% manuala, in aproximativ 5 pasaje la fiecare arbore de cafea, de o echipa antrenata de mai multi ani la recoltarea manuala si selectiva. Apoi, ciresele de cafea sunt redirectionate la cooperativa Cuzcachapa. Familia BARRERA colaboreaza cu aceasta cooperativa, deoarece aceasta propune o solutie de transformare a cafelei "pe masura", care permite o trasabilitate completa pentru fiecare lot. Odata pulpa indepartata, ciresele de cafea suporta o fermentare, cunoscuta sub numele de "natural", timp de 24 de ore, fara adaugare de enzime, dupa care sunt uscate pe zone special amenajate care sunt cimentate.
Acest lot de cafea de specialitate este compus din 2 soiuri de arabica : BOUBON rosu si PACAS.
Varietatea Bourbon rosu provine din acelasi soi ca si arborii de cafea plantati in Jamaica pe faimosii "Blue Mountains" si aduce in ceasca dulceata si notele gurmande de ciocolata. In schimb ce varietatea PACAS, va aduce o lejera aciditate pentru a echilibra dulceata si a o face foarte armonioasa !!
Cu o nota de 87/100, aceasta cafea este o cafea din gama "Terroir" - cafea de specialitate de o calitate aromatica si gustativa superioara. Este de asemeni o cafea SHG (Strictly High Grown), ceea ce inseamna ca a fost cultivata numai la mare altitudine, altitudinea contribuind la calitate boabelor de cafea.
Este denumita cea mai buna cafea din "Santo Domingo" !
Sursa foto si descriere : BELCO