CAFEA BURUNDI KIBOKO
Aprecierea noastra in urma degustarii :
O cafea foarte gurmanda, cu un corp cremos si o aciditate vibranta. Primele arome care se percep in gura sunt cele de ananas si pere, dupa care predomina notele gurmande de vanilie si ciocolata. Un retrogust foarte placut care persista in gura.
O cafea remarcabila atat pentru propriile calitati, cat si pentru contextul in care este cultivata...
Burundi este o tara mica situata intre Rwanda, Congo si Tanzania. Tara produce in principal varietatea arabica "Bourbon", prin procedeul "full-washed", la altitudini situate intre 1800 m si 2100 m. Cafelele sunt adesea caracterizate printr-o aciditate vibranta si prin agreabile note de citrice. Aceasta cafea provine de la o cooperativa din zona Kayanza si este produsa de mici producatori.
Dupa recoltare, ciresele de cafea sunt selectate, inainte de a fi supuse a doua procese de fermentare : unul uscat si unul umed.Triajul cojilor se face inainte de uscare, care dureaza trei zile, mai intai la umbra, dupa care la soare. Uscarea se face pe paturi africane. |
Initiata in anii 1920 de catre belgieni, productia de cafea a crescut odata cu introducerea "programului cafea", bazat pe formarea agronomilor si a tinerilor. Cafeua este produsa in principal de producatori mici, care au intre 50 si 200 arbori de cafea. Ei vand ciresele de cafea centrelor de spalare a cafelei, care vor prepara apoi ciresele de cafea : spalare, uscare, etc. Sectorul cafelei ocupa 55% din forta de munca si contribuie anual cu circa 60% la veniturile din export.
O cafea care face parte din gama "Terroir", cu un profil senzorial foarte echilibrat si un scor de 87/100 |
Aromele acestei cafele se vor remarca cel mai bine la filtru.