Ceaiul cu gheata est bautaura inconturnabila a verii si poate inlocui bauturile racoritoare de pe piata care nu sunt bune pentru sanatate. Se pot realiza si cocktail-uri din ceai.
Fapt adesea ignorat, consumul de ceai in zilele foarte calduroase este foarte agreabil si in acelasi timp, foarte racoritor. Ceaiul cu gheata este bautura perfecta pentru a suporta caldura verii si a se delecta.
Se pare ca ceaiul cu gheata s-a nascut din intamplare in Statele Unite, in anul 1904, in timpul unei sarbatori religioase. De fapt, in timpul unui val de caldura neprevazut, un vanzator de ceai a decis sa adauge gheata la preparatele sale …a fost primul ceai cu gheata.
Preparare unui ceai cu gheata « facut in casa » este mai simplu decat pare. Exista mai multe metode de preparare a ceaiului cu gheata .
Cantitatea de ceai utilizata este de 20g – 25g pentru un litru de apa.
Daca dispuneti de mai mult timp, cea mai buna metoda de preparare este infuzarea le rece. Infuzia cu apa fierbinte dezvolta amaraciune si astringenta florilor de ceai.
Infuzarea la rece permite obtinerea unui ceai parfumat, care isi pastreaza toate aromele. In plus, prin infuzarea la rece, lichiorul obtinut este de o puritate cristalina.
Perioada de infuzare
- pentru ceaiurile albe si verzi, natur sau aromatizate - 1 ora
- pentru ceaiurile negre - 1 ora 30 - 2 ore
- pentru Rooibos - ceai rosu natur sau atomatizat - 3 ore
Prepararea ceaiului
- turnati un litru de apa plata, la temperatura ambianta, intr-un recipient de sticla. Sticlele de limonada care se inchid ermetic sunt perfecte pentru prepararea de unui ceai cu gheata,
- infuzati frunzele de ceai, amestecand din cand in cand,
- filtrati ceaiul folosind o sita fina. In functie de gusturile dumneavoastra, puteti adauga zahar sau miere,
- apoi, puneti ceaiul in frigider timp de 2 ore.
Ceaiul obtinut poate fi servit cu cuburi de gheata pentru a obţine o bautura perfect racoritoare !
Cand nu aveti prea mult timp la dispozitie, alternativa este de a infuza ceaiul ca de obicei, cu apa fierbinte…
- infuzati ceaiul in jur de 3 minute cu o apa plata la 70° C,
- puneti intr-o carafa de apa un strat de 2-3 cm de gheata,
- varsati ceaiul peste gheata,
- amestecati si… degustati !
Din infuzia de ceai, se poate realiza un granité, care este mult mai racoritor. Dupa cea a fost filtrat, se pune ceaiul usor indulcit intr-un recipient cu deschidere larga si-apoi in congelator timp de o ora. De indata ce licoarea incepe sa devina un pic solida, se scoate din congelator si se sparge cu o furculita pentru a obtine granité-ul .
- pentru a prepara un ceai cu gheata subtil, preferati ceaiul verde, alb, albastru-verde parfumate si rooibos. Ceaiurile aromate pe baza de citrice sau de fructe rosii, sunt deosebit de gurmande. Iar, unele amestecuri clasice cum ar fi inspiratiile rusesti, earl grey, amestecurile florale sau pe baza de menta, de asemenea sunt foarte adaptate,
- personalizati ceaiul rece cu bucati de fructe, zeama sau coaja de lamaie si/sau portocala, condimente cum ar fi vanilia, scortisoara, ierburi proaspete – menta, roinita, etc.,
- atentie la servit : folositi pahare transparente, care au stat un pic la frigider, puneti o rondela de lamaie sau potocala pe bordul paharului.
Toate ceaiurile noastre albe sau verzi aromate se preteaza pentru un ceai cu gheata.
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu