Prepararea unei CAFELE NAPOLITANE

05/05/2018

Cafeaua napolitana este unica atat datorita gustului sau puternic, cat si modului sau de preparare foarte original.

Un pic de aer italian, va tenteaza ? CafeThe'scu va invita sa descoperiti modul de functionare al cafetierei Napolitane, dar si cum sa va preparati o cafea napolitana.


O istorie veche de mai multe secole …


In anul 1819 , un fabricant parizian de articole de fierarie, numit MORIZE, a inventat prima cafetiera reversibila din argila arsa. Inventia a fost ulterior perfectionata in Italia, la Napoli, dand nastere cafetierei Napolitane, numita CUCCUMELLA, din napolitanul cuccuma, un recipient din argila arsa.

Aceasta cafetiera, fabricata apoi din cupru, a avut un succes foarte mare si a fost singura cafetiera utilizata pentru prepararea cafelei, pana in anul 1933, cand Alfonso BIALETTI a brevetat cafetiera Moka, numind-o astfel in onoarea orasului yemenit Mokha, una din zonele de origine a cafelei.

Chiar daca a fost inlocuita de aceasta din urma, cafetiera Napolitana ramane simbolul traditiei si al unei vechi metode de preparare a cafelei.

Cafeaua facuta cu, Cuccumella este intensa si foarte aromata. Dar una din calitatile sale cele mai importante, este fara indoiala, placerea de a redescoperi gesturile lente legate de acest ritual foarte vechi. Cafeaua, in sudul Italiei in special, reprezinta mai degraba un moment pur de companie si nu un aport de cafeina pentru a incepe o noua zi !

Cafetiera napolitana , cum este ea conceputa :

Din punct de vedere tehnic, utilizarea unei cafetiere napolitane este putin mai complicata, in comparatie cu Moka. De fapt, cuccumella este compusa dintr-un numar mai mare de elemente si necesita un proces putin mai lung.



Cafetiera napolitana este compusa din 4 elemente :

1. Filtrul : pentru a inchide recipientul pentru cafea

2. Recipientul de cafea : o cavitate neteda

3. Recipientul pentru servirea cafelei : prevazut cu un cioc si un maner

4. Rezervorul de apa : perforat si echipat cu un maner



Cum se pregateste cafeaua napolitana :


• Prevedeti 5, 6 grame de cafea pentru o ceasca. Tipul de macinare - mediu,

• Puneti cafeaua macinata in recipientul pentru cafea, fara a o apasa prea mult,

• Insurubati filtrul,

• Umpleti rezervorul de apa pana la nivelul indicat,

• Puneti recipientul de cafea in interiorul rezervorului de apa, asigurandu-va ca gaura din lateral este aliniata cu partea boselata a recipientului de cafea,

• Asezati vasul de servire deasupra si puneti cafetiera pe foc,

• In momentul in care incepe sa fiarba, ies aburi prin gaura de la rezervorul de apa, retrageti cafetiera de pe foc,

• Dupa un minut intoarceti cafetiera, printr-o miscare rapida, tinand-o foarte ferm de cele doua manere. Protejati-va mainele cu un prosop de bucatarie,

• Asteptati pana cand apa din rezervorul de apa, care dupa inversare este in partea superioara a cafetierei, trece prin filtrul de cafea macinata, pentru a extrage foarte incet toate aromele cafelei. Acest proces se numeste „percolare”. Dupa 10-12 minute, cafeaua va fi gata,

• Cafeaua napolitana se serveste fierbinte.

Veti obtine o cafea cu un gust agreabil, dar foare puternic.


O cafea excelenta pentru prepararea unui TIRAMISU !


Sunteti interesati de o cafetiera Napolitana ?

O gasiti aici ...

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu