Prajirea cafelei este una dintre cele mai importante etape pentru a obtine in ceasca o licoare plina de arome ! Modul in care cafeaua este prajita, afecteaza atat aromele cat si calitatea produsului final. Pentru a obtine un maximum de arome si gust, prajirea cafelei ar trebui sa se faca la foc mic, mai mult timp, ca odinioara. Cu toate acestea, exista mai multe metode de prajire, iar unele prezinta avantaje pentru producatori, dar din pacate inconveniente pentru consumatori !!
Este cea mai folosita metoda de prajire. Ea permite reducerea costurilor, de cele mai multe ori in detrimentul gustului si al calitatii.
• Prajirea « Flash » este utilizata mai ales pentru producerea cafelei solubile. Boabele sunt prajite doar 90 de secunde, la mai mult de 1000 ° C ! Reducand la maximum timpul de prajire, acest mod de prajire « Flash » nu lasa timp aromelor sa se dezvolte. In schimb, pentru marii producatori de cafea, el permite prajirea a aproximativ 4 tone de cafea pe ora….
• Prajirea rapida este un mod de prajire, adesea folosit pentru cafelele din game inferioare, precum si pentru marea majoritate a cafelelor care se gasesc in supermarketuri. Acesta metoda de prajire consista in a praji boabele de cafea la o temperatura intre 300 si 700 ° C, timp de 4 pana la 10 minute. Cafeaua este racita cu apa, recuperandu-si astfel, greutatea pierduta in timpul prajirii. Acest mod de prajire este dezastruos pentru aromele cafelei. La temperaturi mai mari de 230 ° C aromele cafelei se volatilizeaza : cafeaua prajita pierde 60 % din arome !
Operatiunea are loc intr-un cuptor cilindric numit prajitor : acest tip de cuptor este echipat cu un tambur rotativ astfel incat boabele de cafea, tot timpul in miscare, sunt prajite in mod uniform si fara a fi arse. Boabele de cafea nu sunt in contact direct cu flacara, ele sunt prajite la caldura difuzata in cuptor. Astfel, boabele de cafea sunt amestecate si prajite la o temperatura ce poate ajunge pana la maximum 220° C. Timpul de prajire este de aproximativ 20 de minute, dar poate varia in functie de originea cafelei sau tipul de prajire : pentru espresso, filtru, etc.. Spre deosebire de tehnicile industriale, aceasta metoda permite o prajire lenta si omogena, lasand cafeaua sa se dezvolte incet.
Cand cafeaua este prajita, aceasta este varsata intr-un recipient care este dotat cu un brat amestecator, unde este racita cu aer rece, pentru a opri procesul de prajire. Odata ce s-a racit, cafeaua este stocata timp 72 de ore pentru a permite degazarea acesteia.
CafeThe’scu utilizeaza aceasta metoda pentru prajirea cafelei, pentru a va oferi o cafea de calitate ! Aceasta metoda de prajire necesita o mare pasiune pentru cafea si de asemeni, cunostinte si experienta pentru a scoate in evidenta cele mai bune caracteristici ale unei cafele. Chiar daca acest tip de prajire necesita mai mult timp, acesta etapa este esentiala pentru o obtine o cafea de calitate si plina de savori !
Doriti sa aflati mai multe despre prajirea cafelei in mod artizanal ?
Urmariti blogul nostru, in curand, un nou articol ...
Nici o postare găsită
Scrie un comentariu