CAFEA CAMERUN FERMA NOUN
Aprecierea noastra in urma degustarii:
Cafea gurmanda si fructata care se remarque prin echilibrul intre notele de ciocolata si buchetul dulce fructat. Corpul este cremos, bogat, cu note de nuca de cocos, miere, fructele pasiunii si piersici. Aciditatea este fina, iar retrogustul de caramel intens si persistent.
O cafea ideala pentru a incepe o noua zi !
Ferma Noun care apartine fratilor Patrick si Jacques Desplaces este o plantatie de 63 de hectare si a fost fondata in anul 1931. Este situata in regiunea de vest a tarii, in departamentul Noun, o regiune cu vulcani antici si un climat temperat cu medii anuale de 20°C. Plantatiile de cafea sunt situate entre 1100 m si 1200 m altitudine si beneficiaza de un sol bogat in bazalt, care confera un caracter specific cafelei produse.
Ferma a fost preluata de cei doi frati in anul 2004. Ei au decis sa planteze varietatea de cafea Java, care este un soi atipic pentru aceasta regiune. Varietatea Java se gaseste pe insula cu acelasi nume, in Indonezia.
Ferma a obtinut calificativul "agricultura durabila", ale carui criterii sunt biodiversitatea, utilizarea unui minim de pesticide si metoda de pluricultura (coexistenta mai multor soiuri de plante). Plantatia este organizata astfel : un copac de umbra pentru patru arbori de cafea. Copacii care tin umbra garanteaza incetinirea maturitatii cireselor de cafea. Acesti copaci sunt foarte importanti, deoarece, fara ei, caldura si conditiile climatice ar accelera maturarea cireselor de cafea si deci, deteriorarea profilului aromatic al cafelei.
Plantatiile de cafea sunt situate pe un teren relativ uniform, astfel incat erau posibile doua metode de recoltare : cea mecanica, neselectiva, de calitate medie si recoltarea manuala si selectiva. Desigur, metoda mecanica are un cost mai mic, dar cei doi frati au ales totusi recoltarea manuala si selectiva ... Calitatea a fost tot timpul preocuparea lor ! Prin urmare, recolta se intinde pe o perioada de patru luni, in pasaje repetitive printre arborii de cafea, pentru a culege doar ciresele coapte.
Astefel, cei doi frati, proprietarii fermei, ofera locuri de munca si un venit decent pentru 250 de persoane, in timpul perioadei de recoltare.
Acest lot, procesat prin metoda natur, face parte din cafelele de exceptie produse de ferma.
Foto si descriere : Belco